Gå til sygdomsliste

Forstadier til kræft

Et forstadie er ikke kræft, men det kan udvikle sig til kræft, hvis det ikke behandles. Her kan du læse om symptomer, undersøgelser og behandling af forskellige typer forstadier til kræft.

Forstadier til kræft er celler, der har delt sig for meget og har fået unormalt udseende, men som endnu ikke er vokset igennem til vævet ved siden af. Et forstadie er ikke kræft, men det kan udvikle sig til kræft, hvis det ikke behandles. 

Analkræft

Celleforandringer er ikke kræft - det er forstadier, der kan udvikle sig til kræft. Her kan du læse om symptomerne på forstadier til analkræft, og hvordan man undersøger og behandler det.

Forstadier til analkræft


Brystet

Hvis du får konstateret celleforandringer i brystet, betyder det ikke, at du har kræft. Celleforandringer er forstadier til brystkræft, men forstadier udvikler sig ikke nødvendigvis til kræft. Læs mere om duktalt karcinom in situ (DCIS) og lobulært karcinom in situ (LCIS):

Forstadier til brystkræft


Livmoderhals

Celleforandringer er forstadier, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. En del celleforandringer forsvinder af sig selv, mens andre kræver behandling.

Celleforandringer på livmoderhalsen


Testikler

Forstadier til testikelkræft kaldes også for 'germ cell neoplasia in situ' (GCNIS), som forkortes til 'GCNIS testis'. GCNIS testis er en forløber for testikelkræft.

Forstadier til testikelkræft


Blæren

Cellerne i blærens slimhinde kan begynde at vokse og danne polypper. Polypperne kan indeholde celleforandringer, som kan videreudvikle sig til kræft. Her kan du læse om symptomer, undersøgelser og behandling af forstadier til kræft i blæren.

Forstadier til kræft i blæren


Tyk- og endetarm

Der findes to sjældne arvelige sygdomme, der medfører risiko for at udvikle kræft i tyk- eller endetarm:

FAP – Familiær Adenomatøs Polypose

Familiær Adenomatøs Polypose (FAP) er en sjælden arvelig sygdom, der opstår i tarmen.

FAP: Familiær Adenomatøs Polypose

HNPCC – Hereditær non-polypose colorectal cancer

Hereditær non-polypose colorectal cancer (HNPCC) er en arvelig sygdom, der medfører en høj risiko for at udvikle kræft i tyk- eller endetarm.

HNPCC: Hereditær non-polypose colorectal cancer


Blindtarm

Pseudomyxoma peritonei er en sjælden og langsomt voksende sygdom med fem-seks nye tilfælde per år i Danmark. Sygdommen starter i blindtarmen.

Pseudomyxoma peritonei


Vulva - de ydre kvindelige kønsorganer

Celleforandringer i de ydre kvindelige kønsorganer (vulva) er sjældne. Der findes forskellige grader af celleforandringer, som alle kan behandles. Celleforandringerne kaldes også vulvær intraepithelial neoplasi (VIN) eller dysplasi og skyldes ofte en HPV-infektion. Læs mere:

Forstadier i de ydre kvindelige kønsorganer (vulva)


Læs mere

Om symptomer, undersøgelse og behandling:

Kræftsygdomme

Kræftceller kan sprede sig til et andet sted i kroppen, end hvor sygdommen oprindelig er opstået:

Spredning af kræft (metastaser)

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud