Gå til sygdomsliste

Retinoblastom

Retinoblastom er en sjælden type kræft, der opstår i nethinden i øjet, og det er næsten udelukkende børn under fem år, der får sygdommen. Der er gode muligheder for behandling, og de fleste børn bliver kræftfri efter behandlingen.

Årsager og symptomer på retinoblastom

Symptom på retinoblastom er ofte, at pupillen er hvid i stedet for sort. Sygdommen kan også medføre, at barnet begynder at skele på øjet. Sygdommen skyldes en genfejl, der i nogle tilfælde kan være arvelig. Læs mere om symptomer og årsag til sygdommen:

Årsager og symptomer på retinoblastom


Undersøgelse og diagnose af retinoblastom

Ved mistanke om retinoblastom, bliver barnet henvist til specialister på afdelingen 'Øjensygdomme' på Aarhus Universitetshospital. Her får barnet foretaget en øjenundersøgelse i fuld bedøvelse. Læs mere:

Undersøgelse og diagnose af retinoblastom


Der er flere muligheder for behandling af retinoblastom

Behandling af retinoblastom er som regel kemoterapi, laserbehandling og frysebehandling. Lægerne vil altid forsøge at bevare så meget af synet som muligt. Læs mere:

Behandling af retinoblastom


Opfølgning og tilbagefald af sygdommen

Når behandlingen er afsluttet, skal barnet gå til kontrol i en årrække. Tilbagefald af retinoblastom er sjældent, men barnet vil have en øget risiko for at udvikle nogle andre kræftformer senere i livet. Læs mere:

Opfølgning og tilbagefald af retinoblastom


Livet med og efter retinoblastom

Afhængig af behandlingen kan barnet have nedsat syn og måske have fået øjenprotese, der betyder, at barnet er helt eller delvist blind. Her finder du råd til hverdagen med et barn, der har kræft. Du kan også læse mere om hjælpemidler, og hvor du og dit barn kan få hjælp:

At leve med retinoblastom



 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.