Gå til sygdomsliste

Metastaser (spredning)

Hvis en kræftsygdom spreder sig, kaldes det metastaser. Læs her om symptomer, undersøgelser og behandling af kræft, der har spredt sig (metastaser).

Hvis kræftcellerne vokser ind i blod- eller lymfebanen, kan de sprede sig fra det sted i kroppen, hvor kræften er opstået.

Kræft, der har spredt sig til f.eks. knoglerne, kaldes knoglemetastaser. En metastase består altid af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftknude.

Det vil sige, at en knoglemetastase f.eks. kan bestå af brystkræftceller, tarmkræftceller osv., og dette har betydning for valget af behandling.


Hjernemetastaser

Hvis kræft spreder sig til hjernen, kalder man det hjernemetastaser. Alle kræftsygdomme kan i princippet sprede sig til hjernen, men hjernemetastaser stammer oftest fra kræft, der er opstået i brystet, lunger, tyktarm, modermærke eller nyre.

Hjernemetastaser


Hudmetastaser og kræftsår

Kræft, der har spredt sig til huden, kaldes hudmetastaser, og viser sig som sår på huden. Kræftsår kan også være første tegn på en kræftsygdom. Hvis en kræftknude ikke er blevet opdaget, kan den vokse gennem huden og vise sig som et sår. Behandlingen er strålebehandling eller elektro-kemoterapi.

Hudmetastaser og kræftsår


Knoglemetastaser

Kræft, der har spredt sig til knoglerne, kalder man knoglemetastaser. Alle kræftsygdomme kan sprede sig til knoglerne, men som regel stammer knoglemetastaser fra kræft i bryst, lunger, prostata, nyre eller skjoldbruskkirtel.

Knoglemetastaser


Levermetastaser

Kræft, der har spredt sig til leveren, kalder man levermetastaser. Alle kræftsygdomme kan sprede sig til leveren, da al kroppens blod bliver ført gennem leveren. Ofte stammer levermetastaser dog fra brystkræft, lungekræft eller tyk- og endetarmskræft.

Levermetastaser


Lungemetastaser

De kræftsygdomme, der oftest spreder sig til lungerne er: tyk- og endetarmskræft, brystkræft, blærekræft, kræft i mavesæk og spiserør, nyrekræft, modermærkekræft eller testikelkræft.

Lungemetastaser


Ukendt primær tumor

Diagnosen 'ukendt primær tumor' betyder, at man har en kræftsygdom, der har spredt sig, men at lægen ikke kan sige, hvor i kroppen eller hvilken kræftform sygdommen stammer fra.

Ukendt primær tumor

Læs også:

Om symptomer, undersøgelse og behandling:

Kræftsygdomme

Et forstadie kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft, hvis det ikke behandles:

Forstadier til kræft

 

Hvis kræften kommer igen

To kvinder sidder med ryggen til på en bænk i en park og taler sammen

Om reaktioner på tilbagefald og om mulighederne for behandling.

Hvis kræften er kommet igen


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende