Gå til sygdomsliste

  • Strubekræft

    Strubekræft

    Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager

Symptomer på strubekræft

De hyppigste symptomer på strubekræft er hæshed, smerter i halsen og synkebesvær. Disse symptomer kan man dog godt have uden, at der er tale om kræft, men gå til lægen, hvis du er i tvivl.

Symptomer på strubekræft

Diagnose på strubekræft

Man kan først få stillet diagnosen strubekræft, hvis en vævsprøve viser, at der er kræftceller til stede. Hvis der er tale om kræft, afgør sygdommens stadie og placering, hvilken behandling man tilbydes.

Diagnose og stadieinddeling af strubekræft

Hoved-halskræft – kort fortalt

Overlæge Elo Andersen fortæller om hoved-halskræft. 4:05 min.


Undersøgelser ved strubekræft

Ved mistanke om strubekræft får man som regel foretaget en kikkertundersøgelse af halsen som noget af det første. Efterfølgende undersøgelser kan bl.a. være ultralyds-, CT-, PET/CT- eller MR-scanning.

Undersøgelser ved strubekræft

At leve med strubekræft

Efter at være blevet behandlet for strubekræft må de fleste leve med gener som hæshed og slimhindeproblemer. Læs mere om mulige bivirkninger og læs også om bl.a. kost under og efter et kræftforløb.

At leve med strubekræft


Hoved-halskræft

Strubekræft hører under kategorien hoved-halskræft. Derfor vil du også nogle gange kunne finde relevante informationer om strubekræft på siderne om 'hoved-halskræft'.

Hoved-halskræft

Behandling af strubekræft

Behandling af strubekræft er først og fremmest strålebehandling, nogle gange suppleret med kemoterapi. Operation eller laserbehandling kan også være en mulighed.

Behandling af strubekræft

Statistik om strubekræft

Strubekræft opstår hos cirka 255 personer om året i Danmark. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.

Statistik om strubekræft


Opfølgning efter strubekræft

Efter man er færdig med behandling af strubekræft, bliver man tilbudt en række opfølgningsbesøg ud fra ens behov for hjælp og for behandling af bivirkninger og senfølger. Det første besøg ligger som regel 14 dage efter strålebehandlingen er afsluttet.

Opfølgning efter strubekræft

Tilbagefald ved strubekræft

Strubekræft kan vende tilbage. Risikoen for, at sygdommen vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandlingen og af hvilken behandling, man har fået.

Tilbagefald ved strubekræft

Årsager til strubekræft

Tobaksrygning og alkohol øger risikoen for at udvikle strubekræft. Andre forhold kan også have en betydning for risikoen for at udvikle strubekræft. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til strubekræft


Mød andre

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hals- og mundhulekræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk

Pjece om kræft i struben

Du kan få vores gratis pjece om kræft i struben via webshoppen:

Pjece: Kræft i struben

Mere viden om strubekræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om strubekræft. 

Links om strubekræft


Online samtalegrupper

Kræftens Bekæmpelse tilbyder online samtalegrupper for patienter, pårørende og efterladte, uanset hvor i landet du bor. Læs om grupperne, og hvordan du tilmelder dig her - det er også er muligt at komme med ønsker til grupper, der endnu ikke findes på listen:

Online samtalegrupper