Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny aftale sikrer flere kræftpatienter økonomisk hjælp til tandskader

26-01-2024
Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale, som betyder, at flere kræftpatienter med tandskader og senfølger i munden kan få økonomisk hjælp til tandlægeregningerne.

Den nye aftale vil uden tvivl gøre en forskel for kræftpatienter med tandskader og senfølger i munden efter kræftbehandlingen. Foto: Colourbox

Fremover får kræftpatienter med tandskader bedre mulighed for at søge om økonomisk hjælp til deres tandlægeregninger. Det er resultatet af en ny aftale, som regeringen og alle Folketingets partier har indgået. Som lovgivningen er i dag, er det ikke alle kræftpatienter, der kan søge om økonomisk hjælp. Det er en problemstilling, som Kræftens Bekæmpelse i en årrække har arbejdet for at ændre.  

Læs Kræftens Bekæmpelses nyhed
Der mangler økonomisk hjælp til kræftramte med tandskader

- I Kræftens Bekæmpelse har vi gennem flere år arbejdet for at få ændringer på området, siger Pernille Slebsager, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen

Derfor vækker den nye aftale glæde i Kræftens Bekæmpelse:

-  Aftalen vil uden tvivl gøre en forskel for kræftpatienter med tandskader og andre senfølger i munden efter kræftbehandlingen. I Kræftens Bekæmpelse har vi gennem flere år arbejdet for at få ændringer på området. Vi ser frem til at se aftalen og ansøgningsproceduren mere detaljeret beskrevet i lovforslaget, siger Pernille Slebsager, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

Tandskader og senfølger i munden kan opstå af både selve kræftsygdommen og af behandlingen af den. Skaderne kan f.eks. være nedsat spytproduktion, mundtørhed, mistede tænder, beskadigede knogler i kæben, infektioner og problemer med at spise og tale.

Det kan koste mange tusinder kroner for kræftpatienterne at gå til tandlægen og få behandling, men det har hidtil ikke være alle kræftpatienter med skader, der har haft mulighed for at søge om økonomisk hjælp indenfor rammerne af den såkaldte paragraf 166 i Sundhedsloven.

Aftalen vil uden tvivl gøre en forskel for kræftpatienter med tandskader og andre senfølger i munden efter kræftbehandlingen

Pernille Slebsager, afdelingschef Kræftens Bekæmpelse

- Lovgivningen er forældet og tager ikke højde for de nye behandlingsformer, som er kommet siden, den blev vedtaget. Som det er i dag, kan kun kræftpatienter med skader efter kemoterapi eller strålebehandling i hoved- eller halsregionen søge om økonomisk hjælp. Øvrige kræftpatienter er blevet afvist og har selv skullet betale deres tandlægeregninger, siger Pernille Slebsager.

Udover at flere kræftpatienter kan søge om tilskud, vil man med den nye aftale løfte bevisbyrden væk fra patienterne. Tidligere har det været op til patenterne at dokumentere, at tandskader eller senfølgerne er forårsaget af kræftbehandlingen. Var det ikke muligt, kunne de ikke søge om økonomisk hjælp.

Det er en klar forbedring for kræftpatienterne, at de ikke selv skal dokumentere tandstatus før og efter behandlingen

Pernille Slebsager, afdelingschef Kræftens Bekæmpelse

- Det er en klar forbedring for kræftpatienterne, at de ikke selv skal dokumentere tandstatus før og efter behandlingen. Mange ved ikke, at man skal sørge for en tandstatus – og det lægger et urimeligt pres på patienterne i en i forvejen hård tid med kræft, siger Pernille Slebsager. 

Hun understreger, at Kræftens Bekæmpelse endnu ikke kender det fulde indhold i det kommende lovforslag på området.

- Men vi har da en forventning om, at politikerne har lyttet til de mange aktører – bl.a. Tandlægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse – der længe har anbefalet forbedringer, siger hun.